Érdeklődőknek

PLAZMA HALMAZÁLLAPOT

A plazma a negyedik halmazállapot. Plazma a leggyakoribb anyag a világegyetemben, messzire elnyúló szakaszokban van jelen a világűrben. A csillagok anyaga plazma, és a csillagközi térben is sok plazma található, de mivel a csillagközi tér nagyon tág, a plazmák  próbálják kitölteni a rendelkezésre álló helyet. A világűr túlnyomó részét plazma alkotja.

FEKETE LYUK

 

A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. Olyan égitest, amelynél a felszínre vonatkoztatott szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebesség értékét. A fekete lyuknak nincs belső szerkezete, kifelé pedig csak a tömege. Létezésüket az általános relativitáselmélet támasztja alá. Fekete lyuk keletkezik akkor, ha egy véges tömeg a gravitációs összeomlásnak nevezett folyamat során egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül össze. Ekkor az anyag összehúzódását okozó gravitációs erő minden más anyagi erőnél nagyobb lesz, s az anyag egyetlen pontba húzódik össze.

 

KEPLER-452B

A Kepler-452b a G-típusú Kepler-452 csillag körül keringő exobolygó. A Kepler űrtávcsővel fedezték fel, a bejelentést a NASA tette meg 2015. július 23-án. A bolygó szuperföld, mely a lakható övezetben kering egy, a Naphoz nagyon hasonló csillag körül. A bolygó 1400 fényévre található a Naprendszertől, így például a New Horizons szonda 59 000 km/órás sebességével körülbelül 26 millió évig tartana odajutni.

 

A VILÁGŰR HIDEG?

A egy térnek, így a világűrnek önmagában nincs hőmérséklete, nem nevezhetjük sem melegnek, sem hidegnek, mert – az anyagi testektől eltérően – nem áll részecskékből. Így tévedés a világűr hőmérsékletéről beszélni, vagyis annak sincs értelme, hogy hideg világűrről beszéljünk.

 

MILYEN MESSZE VAN AZ ŰR?

Az űr nincs is olyan messze… A világűr határa, amely a Kármán-vonal szerint 100 km, autóval 1 óra alatt megtehető, persze csak akkor, ha tudnánk felfelé menni a kocsinkkal. Ez az a magasság, ahol egy jármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz. A 100 km egy kerekített érték, amely csak kevéssé tér el az eredetileg számítottól.

MEDDIG MARADHATNÁNK ÉLETBEN AZ  ŰRBEN?

1966-ban egy férfi egy dekompressziós űrruhát tesztelt, a kísérlet során ugyan elvesztette az eszméletét, és a nyála felforrt a szájában, de nem robbant fel, nem lett komolyabb baja, sőt: és később teljesen fel is épült. További tévhit, hogy az űrben olyan hideg van, hogy azonnal megfagynánk – erről szó sincs. 1-2 percig életben maradnál, elveszítenéd az eszméleted, végül valószínűleg embólia végezne veled.