Milyen szagú a világűr?

Az űrsétákról visszatérő asztronauták az égett hústól a hegesztés füstjéig sok mindennel jellemezték az űr szagát – egyetértés csak abban mutatkozott, hogy büdös.

A Nasa kutatása szerint, úgy kell elképzelni, mint az izzadt lábszag és az áporodott testszag keverékét, amit megbolondít némi körömlakklemosó és benzin. 

Hasonló esetről számolt be az ISS nemzetközi űrállomás munkatársa, Don Pettit is, aki űrsétáról visszaérkezett társain érzett fémszerű, kellemes, édes, fémeskés illatot, amely emlékeztetett a hegesztés szagára, valamint ruhán jobban lehett érezni, mint fémen vagy műanyagon.

Na és a Holdnak milyen szaga van?

A holdutazóknak, a terepi munka során sok holdpor tapadt az űrruhájukra. Többnyire az égett puskaporéhoz hasonló szagról számoltak be. A holdpor felét szilícium-dioxidból álló mikroszkopikus üvegcseppek teszik ki, amelyeket a mikrometeoritok becsapódásai során megszilárduló anyag alkot.

A por a holdkomp oxigénjében gazdag belső légterével érintkezve folyamatosan “égett”. A Hold felszíne ugyanis oxigénben környezet, az itt található molekulák pedig, sok oxigénnel érintkezve gyorsan oxidálódtak, azaz “elégtek”.